Er hangt een leven van af

Om effe stil te staan

Enkele dagen geleden sprak Kristien me aan toen ik stond te wachten op de trein. “Heb je het gehoord van onze jongste dochter?” vroeg ze. Ik had vaag iets zien verschijnen op Facebook maar wist niet echt goed waar Kristien het over had. Ze vertelde me dat een dikke maand geleden haar jongste dochter van 11 jaar plots thuis ineen stuikte. Ze lag op de grond en niemand besefte goed wat er gebeurd was. Ze ademende niet meer.

Gelukkig had de oudere dochter de reflex om onmiddellijk te starten met reanimatie. Kristien belde naar het noodnummer 112. De ziekenwagen en MUG waren snel ter plaatste. En gelukkig is ze er door gekomen. De jongste dochter heeft blijkbaar een kleine afwijking aan haar hartje waardoor ze ritmestoornissen heeft gedaan. Deze ritmestoornis zorgde er voor dat haar hart niet meer samentrok (kamerfibrillatie). Ze moest een operatie ondergaan en kreeg een geïmplanteerde Automatische Defbrillator.

Vragen

Als je dit als ouder moet meemaken: Je kleine meisje voor je ogen op de grond zien liggen en niet wetende of alles goed gaat komen, moet verschrikkelijk zijn. Kristien vroeg aan me of we met  Healtium voor haar familie geen opleiding konden geven in reanimatie. Ze zit nog met miljoenen vragen: Hebben we het goed gedaan? Hadden we iets meer kunnen doen? Konden we het zien aankomen? Wat als dit nog eens voorvalt? Hoe reanimeren we het beste? Binnenkort ga ik dus voor Kristien en haar familie een erkende ERC-opleiding reanimatie (Europese Reanimatie Council) geven.

Wij, met Healtium, maar ook de Overheid, vinden dat iedereen de basisreanimatie zou moeten kunnen. Ik geef deze opleiding vaak en dan hoor ik steeds dezelfde vraag: “maar wat als ik iets verkeerd doe? Dan maak ik het toch alleen maar erger, dus blijf ik er het beste af”. Laat me duidelijk zijn, beste lezer: DOE IETS!! Druk de borstkas in. Het slachtoffer dat een hartstilstand doet, is op dat moment dood. Doder dan dood ga je hem niet krijgen door iets “verkeerds” te doen. Het enige dat je kan doen door te reanimeren is het slachtoffer misschien terug levend krijgen. DOE IETS!! Er hangt een leven van af.

Wat moet ik dan doen?

Ontbloot de borstkas van het slachtoffer en duw op het borstbeen. Je mag dit 5 cm diep induwen. Duw op een regelmatig ritme van 100 a 120 keer per minuut. De meesten onder ons weten ondertussen wel welk liedje je hiervoor kan gebruiken voor dit ritme: “Stayin alive” van de Bee Gees. En meer hoef je zelfs niet te doen. Ja je kan nog leren de head-tilt-chin-lift te gebruiken. En je kan nog leren hoe je mond op mond moet beademen. Onze opleidingen volgen steeds de richtlijnen van het ERC. DOE IETS!! Er hangt een leven van af.

We proberen ook de drempel te verkleinen door tegenwoordig in plaats van “tupperware-avond” een “reANIMATIE-avond” te organiseren. Zo kan men eens oefenen op een pop, in de de hoop dat als je ooit moet reanimeren, je actie onderneemt. Gelukkig is het met de dochter va

n Kristien goed afgelopen. Gelukkig heeft men iets gedaan. En hopelijk beste lezer, mocht u het ooit meemaken, dat u ook iets doet want zoals ik al enkele keren gemeld hebt: Er hangt een leven van af!!

 

Leave a comment

name*

email* (not published)

website