Welke kleur voor jou?

Onlangs zat ik samen met een kennis. Haar zoon, van 19 jaar, ervaart heel veel stress door zijn nieuwe job. Zo erg zelfs dat hij lichamelijke klachten heeft en amper nog kan slapen.

Ik vroeg haar wat ze ging doen om hem te helpen. Ze antwoordde dat iemand via een wichelroede kon zien waar het probleem zit. Hij kan dan een kleur bepalen en als de zoon daar regelmatig naar die kleur kijkt, zou alles goed komen. Sceptisch als ik ben (denk dat ik toen blauw uitsloeg van mijn adem in te houden), vroeg ik of ze wel zeker was om dat te doen want heel wat wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat wichelroedes niet echt efficiënt zijn bij het opsporen van psychische of fysische problemen, laat staan al water vinden in droge omgevingen.

stress kleuren palet

Natuurlijk geloof ik dat, zei ze, deze persoon heeft al heel veel mensen geholpen en zelfs in het ziekenhuis maakt men gebruik van die lampen voor wondheling enzo. Ze kende verhalen van personen die geholpen waren door deze ‘therapeut”. De traditionele geneeskunde kon dat blijkbaar niet.

En daar zit vaak het probleem…

Zoveel therapieën en therapeuten dat een zorgvrager niet meer weet wat hij moet volgen, laat staan geloven. Welke therapie is nu geschikt om iemand te helpen met verhoogde stress en burn-out? Voor de zorgvrager is het niet simpel want iedereen beweert dat hij of zij de beste resultaten heeft: de lichttherapeut, de boomknuffeltherapeut, de psycholoog, sofroloog, haptotherapeut, alexandertherapeut, RET, ACT, coaches… Honderden mogelijke interventies en evenveel soorten therapeuten. Je zou voor minder de kluts kwijt geraken of er zelfs stress van krijgen en helemaal groen uitslagen…

Wij, bij Healtium, proberen al die verschillende soorten therapieën vanuit een wetenschappelijk perspectief te bekijken. En ook dat, beste lezer, is niet zo makkelijk: Prof. Marijke Van Kampen heeft hierover een boek geschreven (Stress, Preventie, reductie en onstpanning, 12 methoden. acco) waarin ze 12 verschillende therapieën bekijkt en beoordeelt. Hieruit blijkt dat veel therapieën verscheidene keren getest zijn en dat, waar het ene onderzoek positief bleek, het andere onderzoek aantoonde dat er geen effect was.  Ook uit een recent verschenen vraag in Minerva (http://www.minerva-ebm.be/NL/Article/2132) bleek dat geen enkele therapie tot nu als beste uitkwam. Maar dat zowel de combinatie van individuele therapie als een aanpak van de oorzaken de beste resultaten geeft.

En nu?

Vaak zijn de oorzaken van de stress zo verschillend dat er geen één beste therapie is. Zo is het G-denken en mindfulness bijvoorbeeld aangewezen bij personen die piekeren en tegen verschillende muren botsen. Of is hartcoherentie meer aangewezen bij rationele personen die via een biofeedbacktoestel kunnen zien of ze de oefeningen goed doen…Stress en burn-out aanpakken vergt werken op verschillende gebieden: individuele zorg als organisatorische zorg.Stresshygiëne en individuele therapie blijken tot op heden de beste resultaten te geven.

Onze raad is, bespreek het met je huisarts. Ga na wat de oorzaken zijn van je verhoogde stress. Durf er over te praten. Maar kies vooral voor therapeuten die geschoold zijn en vooral NIET aan wichelroedekleurentherapie doen. Hoog tijd dat er een kwaliteitslabel of postgraduaat opleiding komt voor therapeuten zodat de zorgvrager een kwaliteitsvolle therapie krijgt.. Doe mij nu maar een rode kleur 🙂

Comments

Wouter Maes
Reply

Leren omgaan met stress is in onze samenleving zeer belangrijk en bepaalt mee je kansen op succes in je professionele leven. Vanuit mijn job als leidinggevende zie ik al te vaak dat de generatie die nu het werkterrein betreedt, moeilijkheden heeft met omgaan met stress (zeker bij verhoogde werkdruk). Zij vallen dan snel ziek thuis door bv. ‘burn-out’, ‘paniekaanvallen’ en lichamelijke klachten die stressgerelateerd zijn. Een grote kostprijs voor bedrijven deze dagen…

Leave a comment

name*

email* (not published)

website